Ολιστικές ( Εναλλακτικές ) Θεραπείες

Οι ολιστικές (εναλλακτικές ) θεραπείες δεν είναι προνόμιο της σημερινής εποχής αφού για άλλη μια φορά, οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι έδωσαν το παρόν τους.

Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής είχε διδασκάλους τον πατέρα του Ηρακλείδη, τον Ηρώδικο, τον Γοργία τον Σοφιστή και τον Δημόκριτο. Παράλληλα, υπήρξε ο εφευρέτης της ομοιοπαθητικής και της φυτοθεραπείας.

Ο Πλάτωνας μίλησε για πρώτη φορά για τον Αιθερικό εαυτό μας και την Αύρα. Ο Ορφέας ήταν ο πρώτος διδάξας και γνώστης των διαφόρων λίθων και κρυστάλλων, καθώς και διαφόρων βοτάνων, ριζών και φυτών, που με την σωστή χρήση απάλλασσαν τους ανθρώπους από πολλά δεινά.
Η βεβαιότητα με την οποία ο Ορφέας μας προτρέπει να στραφούμε προς την φύση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας και οι γνώσεις του περί των φυσικών μέσων, τον καθιστούν κάτοχο της φυσικής και χημικής σύστασης αυτών. Ο Ορφέας ήταν από τους πρώτους που στράφηκε στη μουσική και τα μουσικά όργανα και έτσι άνοιξε ο δρόμος στον άνθρωπο να ασχοληθεί με την μουσική και να πάρει τόσα από αυτή.

Ο Απολλώνιος ο Τυανεύς ήταν και αυτός ένας θεραπευτής. Ο Ασκληπιός θεωρείται από τούς πρώτους θεραπευτές και είχε ως σύμβολο του τον όφη, ο οποίος δείχνει και την σχέση του με την άλλη διάσταση των ψυχών, αλλά και τον κόκορα ο οποίος αναγγέλλει κάθε αυγή την καινούργια μέρα και την νέα ζωή. Ο Ασκληπιός, είχε τη δύναμη του θεραπευτή και έκανε τις θεραπείες του σε μέρη έξω στην φύση και κοντά σε ιαματικές πηγές.
Οι ασθενείς επιτύγχαναν την αυτοθεραπεία μέσω της ψυχικής και στοματικής κάθαρσης.

Ο Κένταυρος Χείρωνας ήταν αυτός που κατείχε την γνώση της αύρας και τα πεδία αιθερικό και αστρικό για τον ορατό και αόρατο κόσμο και την σχέση μεταξύ τους. Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στην χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο Γαληνός, που εκτός από άριστος θεραπευτής ήταν και φιλόσοφος, αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός, πίστευε πως ο θεραπευτής πρέπει να καθοδηγείται πάντοτε από την ηθική.

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την οικοδύναμη (Αρχαιοελληνικό Φενγκ Σουί), ξεκινώντας από την οικοδύναμη της γης, μετά την οικοδύναμη της Ελλάδας, των Ναών, της Υγείας, των κατοίκων κ.λπ.

Τα αιθέρια έλαια και τα χρώματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων αλλά και των Αιγυπτίων, οι οποίοι γνώριζαν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Σήμερα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα αιθέρια έλαια είναι τα καλύτερα αντιβιοτικά και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

Από το παρελθόν στο παρόν. Σήμερα, οι ολιστικές (εναλλακτικές ) θεραπείες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και έχουν ήδη εισβάλει στην καθημερινή μας ζωή. Μερικές από αυτές είναι το Ρείκι, η Μεταμορφική τεχνική, η Αρωματοθεραπεία, η Κρυσταλλοθεραπεία, η Χρωματοθεραπεία, το Ενεργειακό μασάζ, ο Βελονισμός, η Ρεφλεξολογία και άλλες πολλές, όλες με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τεχνικές διαλογισμού και χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής, η μουσική (7 νότες μουσικής - 7 τσάκρα), η φύση, η θετική σκέψη η διατροφή, η συγχώρεση και η αγάπη συμβάλλουν πάρα πολύ στις θεραπείες. Η φύση, τα δέντρα, η θάλασσα και ο καθαρός αέρας είναι σημαντικοί παράγοντες για την υγεία. Ένας περίπατος στη φύση, μέσα στο δάσος και μια αγκαλιά με ένα δέντρο, μας απαλλάσσει από όλες τις αρνητικές ενέργειες και μας γεμίζει με θετικές. Το κολύμπι στη θάλασσα, το περπάτημα στην ακτή, ή απλά μόνο να κοιτάς την θάλασσα, σε γεμίζει με ηρεμία αλλά και ενέργεια. Γι’ αυτό όσο πιο κοντά είμαστε στη φύση, τόσο πιο υγιείς θα είμαστε.

Η θετική σκέψη είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.
Μια αρνητική σκέψη αντιστοιχεί με επτά ( 7 ) θετικές για να φέρει ισορροπίες, όμως η δύναμη της θετικής σκέψης σε πολλές επαναλήψεις είναι πολύ δυνατή γιατί πολλαπλασιάζεται επί τον εαυτό της (1 Χ 1 - 10 Χ 10 κ.λπ.).

Η μεγαλύτερη θεραπευτική δύναμη που έχει μέσα του ο άνθρωπος είναι η αγάπη. Όταν έχουμε αγάπη στην καρδιά μας και την δίνουμε απλόχερα και σεβόμαστε την ζωή, την φύση και όλους τους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη, τα πάντα θα είναι καλύτερα. Θα υπάρχει αγάπη, υγεία, ειρήνη και ευημερία.
Ο άνθρωπος πρέπει να συνυπάρξει στον πλανήτη με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και την φύση και όχι να προσπαθεί να κυριαρχήσει και να ελέγχει τα πάντα.
Εμείς και το σύνολο. Να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, και τους γύρω σου, για να σε αγαπούν και να σε αποδέχονται και αυτοί. Το μόνο άτομο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας και όχι τους άλλους, για αυτό αλλάξετε εσείς για να μην σας ενοχλούν οι συμπεριφορές των άλλων, και μην φορτώνεστε ότι ξεφορτώνουν οι άλλοι, αν τα φορτωθείτε θα σας μείνουν, αν τα αφήσετε θα επιστρέψουν στη πυγή τους.
Όταν πλησιάζουμε κάποιο άτομο, να σκεφτόμαστε τι έχουμε να του δώσουμε και όχι τι θα πάρουμε. Αν όλοι σκεφτόμαστε τι έχουμε να δώσουμε στους συνανθρώπους μας και όχι τι να πάρουμε, ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος. Δώστε απλόχερα και η ζωή θα σας δώσει απλόχερα. Συγχωράτε και αγαπάτε τους γύρω σας.
Ξεχάστε το παρελθόν, ζήστε το παρόν και δημιουργήστε για το αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Όταν ασχολείστε με το παρελθόν γεμίζετε θυμό, πόνο και ασθένειες. Μην ονειροπολείτε γιατί κτίζετε πάνω στα σύννεφα.
Ζήστε το σήμερα σαν να είναι η τελευταία σας μέρα γιατί δεν ξέρουμε αν θα έχει επόμενη μέρα, έντονα, παθιασμένα και γεμάτοι αγάπη.

Η ζωή είναι σαν καθρέφτης ότι δείξεις θα σου δείξει. Κοιτάξτε στο καθρέφτη τον εαυτό σας, χαμογελάστε του και θα σας χαμογελάσει, μιλήστε του με αγάπη και θα σας μιλήσει με αγάπη, αλλά αν τον βρίσετε θα σας βρίσει. Μιλάτε πάντα στον εαυτό σας με αγάπη, μην του καταλογίζετε όλες τις ευθύνες για τα λάθη σας, αφού τα λάθη γίνονται για να πάρουμε τα μαθήματα μας στη ζωή. Βάλτε στόχους στη ζωή σας και να τους σκέφτεστε και να τους ενεργοποιείτε κάθε μέρα με το έχω και το είμαι, σαν να είσαστε ήδη αυτό που θέλετε να είσαστε και σαν να έχετε ήδη αυτό που θέλετε να έχετε.

Εμείς και η υγεία μας. Υγεία σημαίνει να ακούμε αποκλειστικά τη φωνή της ψυχής μας. Η ασθένεια του υλικού σώματος είναι αποτέλεσμα της αντίστασης της προσωπικότητας στις υποδείξεις της ψυχής. Κλείνουμε τα αφτιά μας και δεν ακούμε την σιγανή και τρυφερή φωνή του εσωτερικού μας κόσμου και αγνοούμε τη θετική πνοή μέσα μας.
Όλοι μας έχουμε μέσα μας ένα μωρό, την ψυχή μας που δεν έχει ούτε ηλικία ούτε φύλο, και όπως το μωρό χρειάζεται την αγάπη της μάνας του, έτσι και η ψυχή μας θέλει την αγάπη μας. Βρείτε αυτό το μωρό μέσα σας και δώστε του την αγάπη που θέλει και χρειάζεται και τότε θα έχετε αγάπη και ηρεμία στη ζωή σας.

Ο πόνος και η ασθένεια δεν είναι παρά μαθήματα που πρέπει να πάρουμε στη ζωή μας για να εξελιχθούμε. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα στο αντίθετο τους δεν είναι παρά αρετές. Αν οι άνθρωποι μετατρέψουν τα ελαττώματα τους σε αρετές, τότε εξελίσσονται και θεραπεύονται.
Η ασθένεια του σώματος, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα μιας δυσαρμονίας ανάμεσα στη ψυχή και στο συναίσθημα. Πίσω από κάθε ασθένεια κρύβεται κάποια αληθινή αιτία, στην οποία οφείλονται τα πάντα και αυτή είναι η συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς και όχι η σωματική του. Κάθε ασθένεια, όσο σοβαρή και να είναι, θεραπεύεται αν ο άνθρωπος αποκαταστήσει το συναίσθημα της ευτυχίας και νοιώσει την επιθυμία να εκπληρώσει το καθήκον του στη ζωή.

Η φιλοσοφία των ολιστικών (εναλλακτικών) θεραπευτικών μεθόδων, στηρίζεται στην ιδέα ότι ο άνθρωπος αποτελείται από ένα ενιαίο σύνολο που λειτουργεί για την ζωτική ενέργεια σαν σώμα, πνεύμα και ψυχή και πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς που έχουν συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές, στον τρόπο ζωής και στις ιδιομορφίες τους. Γι’ αυτό οι ολιστικές (εναλλακτικές) θεραπείες, επιδρούν και θεραπεύουν το σώμα και την ψυχή. Η θεραπεία αντιστοιχεί στο 5% και η πίστη στο άλλο 95%, γι' αυτό ο ασθενής που έχει πίστη στον θεραπευτή του και στην εσωτερική του δύναμη, θεραπεύεται.

Οι άνθρωποι καταφεύγουν όλο και περισσότερο στις ολιστικές (εναλλακτικές ) θεραπείες. Ανατολή και δύση, παρελθόν και παρόν, τεχνολογία και ανθρωπισμός, επιστήμη και φιλοσοφία, δίνουν τα χέρια για συνεργασία με στόχο μια καλύτερη ζωή, χωρίς ασθένειες και για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τον θεραπευτή μέσα του, φτάνει να το πιστέψει και να μπορέσει να τον βρει μέσα του.
Σαν οντότητες, έχουμε τεράστιες δυνατότητες, που αν τις καλλιεργήσουμε σωστά, θα μπορέσουμε να δώσουμε πάρα πολλά στον εαυτό μας, στους γύρω μας και στον πλανήτη μας.
Με τους σωστούς διδασκάλους και τη δική μας θέληση να μάθουμε, γινόμαστε θεραπευτές για μας και για όλο τον κόσμο.